Hur mycket kommer du att få behålla av din bruttolön? Nettolönen är de pengar som du har kvar när alla skatter och avgifter har dragits ifrån din lön. För att beräkna denna summa så måste man ta hänsyn till flera olika saker. Det man ska ta med i beräkningen är:
- Var man bor – Olika kommuner har olika skattesatser.
- Hur mycket man tjänar – Man börjar först betala statlig skatt då man når en viss nivå och tjänar man över en ännu högre nivå så tillkommer det mer statlig skatt.
- Hur gammal man är – Födelseår är också en parameter att beakta då man vill räkna ut skatt.
- Andra inkomster – Om man har fler inkomster än den lön som man får från sin arbetsgivare, det här kan vara saker som pension, föräldrapeng eller a-kassa.
- Medlem i Svenska kyrkan – Om man är medlem så får man betala en kyrkoskatt för detta.
Preliminär och slutgiltig skatt
När du får lön från din arbetsgivare så kommer preliminär skatt att dras från denna. Det här görs på så vis att din arbetsgivare använder sig av en skattetabell från Skatteverket. I tabellen så står det hur mycket skatt som ska dras för din lönenivå och i din hemkommun. Den slutgiltiga skatten kommer sedan att beräknas i din deklaration. Här kommer du att kunna göra avdrag som till exempel ränteavdrag, men om det är så att du har betalat för lite skatt så blir det istället dags för restskatt.
Om du märker att du får restskatt år efter år så ska du ta en titt på din A-skattsedel. Det kan vara så att fel skattesats används och då bör du be din arbetsgivare om att rätta till detta så att du slipper få bakläxa varje gång det blir dags att deklarera.
Beräkna nettolönen
Det är inte bara den som är anställd som behöver förstå hur man beräknar nettolönen. Om man ska fakturera så gäller det ju att fakturera rätt belopp så att man får råd med de sociala avgifter och skatter som man måste ta hand om. Som anställd så kan man räkna med att arbetsgivaren har tagit dessa utgifter i beräkning då ens bruttolön presenteras, men då man själv är ansvarig för att betala dessa avgifter för sig själv så är det verkligen viktigt att man inte missar detta då man beräknar hur mycket man ska fakturera för sina varor och tjänster. Här kan det vara bra att ta lite hjälp, för saker som den typ av företag man driver (som till exempel enskild firma eller AB) kommer att påverka hur mycket man ska betala i skatt. Vad gäller sociala avgifter som ryms inom arbetsgivaravgiften så är det här också avgifter som kommer att vara beroende av saker som hur gammal man är, och det är något som man måste sätta sig in i och förstå innan man sätter löner och priser för varor och tjänster.