Bruttolön

När man söker ett jobb och kommer till intervju så får man kanske genast veta vad man kommer att tjäna om man tar jobbet. Den siffra som då anges är bruttolön, det vill säga de pengar som man får innan skatt dras. Nettolönen är den summa pengar som man har kvar då skatten är avdragen. Bruttolönen är alltså inte det som den anställde kommer att ha i handen när lönen har kommit, och det ska man komma ihåg då man kanske ser på tabeller där bruttolöner för olika yrken anges. Hur mycket skatt som kommer att dras på denna lön beror förstås på hur stor bruttolönen är och på gällande skattetabell.

Lite mer om lön

Rent praktiskt så är lön den ersättning som man får då man har utfört ett arbete. Det vanligaste är att man får pengar som lön, men man kan även få betalt i form av varor och tjänster och då säger man att lönen betalas in natura. Om man är nyfiken på löner i Sverige så kan man ta en titt i SCBs lönedatabas där man finner den genomsnittliga lönen för olika yrken. Den här siffran anger bruttolön vilket alltså är innan skatt har dragits på den. Det finns lite olika former av lön som till exempel provision som ger en viss del av den summa som man har sålt för eller timlön som innebär att man får betalt per timme. När det gäller fasta anställningar så får man normalt sett månadslön och den betalas ut den 25:e varje månad.

Arbetsgivare

Som arbetsgivare så måste man tänka på att en anställd kostar mer än den bruttolön som man betalar ut. När man har en anställd med A-skattsedel så ska man ju även betala arbetsgivaravgifter för denna person. Det här rör sig om omkring 32 % varav nära 10 % är en löneavgift som man betalar till staten. Sedan så tillkommer det fler kostnader som till exempel semesterersättning. Den som är ny arbetsgivare bör se till att få god guidning av Skattemyndigheten för att kunna sätta löner på rätt sätt. Det gäller ju att ge en lön som verksamheten har råd med, så man måste se till hela kostnaden, det som man kallar för lönekostnaden, för den anställde då man beslutar om bruttolönen.

Anställda

För anställda så är det ganska lätt att räkna ut den nettolön man kommer att få genom att ta reda på hur mycket man måste betala i skatt och sedan dra detta av bruttolönen. Det man ska komma ihåg är att två personer med samma A-skatt inte nödvändigtvis kommer att få samma ekonomiska situation bara för att de får samma bruttolön. Den som till exempel betalar ränta på ett villalån kan ju dra denna kostnad på deklarationen och få tillbaka en del av skatten via deklarationen. Sedan så är det också så att den slutliga summan som man får påverkas av var man bor. Det kan nämligen skilja sig kommuner emellan hur mycket man ska betala i skatt på sin lön.